Uputstvo za polaznike

Osnovno kretanje i navigacija na stranici kursa

U ovome poglavlju ćemo govorit o izgledu i navigaciji samog kursa.

Na samom vrhu stranice, nalazi se naslov ili naziv kursa.


kurs1

Također na vrhu stranice, na desnoj strani, možete vidjeti da li ste prijavljeni i pod kojim korisničkim imenom. Klikom na polje "Odjava” daje Vam se mogućnost da se odjavite ukoliko to želite. Postoji nekoliko načina za kretanje po stranici kursa. Odmah ispod naziva kursa primijetiti ćete traku u kojoj se nalaze meniji kao na sljedećoj slici.Klikom na pojedine dijelove tekstualnih menija dobijate određene funkcije.

Početna strana vraća vas na početnu stranicu sajta za nastavu.

Kursevi Vas vode na izbor kursa.

E-learning kursevi je naziv kategorije u kojoj se kurs nalazi.

LU je skraćeni naziv kursa. Klikom na ovu opciju dobijate početnu stranicu kursa.

Ovaj prikazani primjer je samo dio mogućih permutacija ovog menija. Možete posmatrati tokom kretanja i pregledanja sajta kako se ovaj meni mijenja, kao i gdje ste trenutno pozicionirani na sajtu, te klikom na pojedine dijelove ovog menija mijenjate prikaz i poziciju u okviru sajta.

Tekstualni linkovi ovog tipa su česti kroz cijeli kurs i većina opcija i resursa se aktivira i prikazuje na ovaj način.

Kada se krećete po stranici kursa primijetiti ćete dijelove teksta koji mijenjaju boju kada se pokazivač miša nađe iznad tog dijela teksta. To su linkovi koji Vas klikom na njih vode na ono što je nazivom opisano. Moguće je kretati se po stranicama i resursima koristeći navigacijske dugmiće u Vašem web pretraživaču. Ovo je opcija, koja se zbog dinamičkog i promjenljivog sadržaja na sajtu (koji se na forumima može mijenjati iz sekunde u sekundu) ne preporučuje.