Štampaj knjiguŠtampaj knjigu

Uputstvo za administratore

Uputstvo za administratore

Sajt: e-Learning | ALVRS
Kurs: e-Learning | ALVRS
Knjiga: Uputstvo za administratore
Štampao/la:
Datum: nedelja, 21. juli 2019., 15:51

Samostalna registracija korisnika na portalu

Na edukacijskom portalu www.obuke.alvrs.com je omogućena samostalna registracija korisnika. Da bi mogli pristupiti e-learning kursevima na portalu, neophodno je da korisnici kreiraju korisnički račun. Samostalno kreiranje korisničkog računa na platformi, se može izvršiti klikom na tipku „Prijava" u gornjem desnom uglu početne stranice edukacijskog portala.
U novootvorenom prozoru korisnik treba odabrati opciju „Kreiraj novi nalog".
Nakon toga se otvara forma za unos podataka korisničkog računa.
Obavezna polja su označena crvenim zvjezdicama. Nakon što su uneseni svi potrebni podaci korisničkog računa, korisnik treba da klikne na tipku „Kreiraj moj novi korisnički nalog". U tom momentu korisnički račun je kreiran.

Odobravanje samostalno kreiranih korisničkih računa

Kada korisnici izvrše samoregistraciju na portalu, glavi administrator (Main Administrator) prima e-mail konfirmaciju da je izvršeno kreiranje korisničkog računa od strane korisnika. Da bi korisnički račun postao aktivan, tj. da bi se mogao koristiti, administrator treba isti i potvrditi. Potvrdu će izvršiti klikom na link u e-mailu.
Preuzimanje izvještaja o ocjenama korisnika na kursu

Da biste preuzeli izvještaje o ocjenama koje su korisnici ostvarili na pojedinom kursu, neophodno je da otvorite kurs sa kojeg želite preuzeti izvještaj, a zatim u bloku „Administracija" odaberete opciju „Ocjene".Kliknite na padajući meni u vrhu stranice i u njemu odaberite opciju „Excel radna datoteka".

U prozoru koji Vam se otvori možete podesiti opcije koje želite uključiti u izvještaj, moguće ocjene koje treba uključiti i opcije formata za izvoz. U sekciji „Moguće ocjene koje treba uključiti" birate koje aktivnosti i resurse ćete uključiti u izvještaj. U sekciji „Opcije formata za izvoz" možete uključiti povratnu informaciju u izvještaj ukoliko je ista podešena na kursu. Opcija „Zahtjevajte aktivni upis" znači da će prilikom izvoza biti uključeni samo polaznici koji su aktivni na kursu i nisu suspendovani. Postoji mogućnost izbora prikaza izvoza ocjena gdje možete birati između tri opcije „Realna vrijednost", „Procenat" i „Slovo". Također, moguće je i podesiti broj decimala u prikazu ocjene.

Kada ste podesili sve željene postavke izvoza, kliknite na tipku „Preuzmi" i preuzmite Excel radnu tabelu sa izvještajem sa ocjenama korisnika.
Kada preuzmete Excel tabelu i otvorite je imate pregled ocjena po korisnicima
Tabela sadrži 6 kolona. Prve dvije kolone sadrže informacije o polaznicima, dok se preostale kolone odnose na datume početka pregleda kursa i posljednjeg pristupa kursu te ocjene koje su polaznici osvojili na kursu.