Štampaj knjiguŠtampaj knjigu

Uputstvo za polaznike

Uputstvo za polaznike

Sajt: e-Learning | ALVRS
Kurs: e-Learning | ALVRS
Knjiga: Uputstvo za polaznike
Štampao/la:
Datum: nedelja, 21. juli 2019., 15:51

Uvod

Ovaj vodič podrazumijeva da imate osnovno znanje korištenja računara, da ste upoznati sa korištenjem web pretraživača i da znate osnovnu navigaciju kroz web sajtove i linkove.

U ovom uputstvu date su osnove za učešće u jednom on-line kursu. Možete koristiti ovaj dokument i u štampanoj formi tokom rada na računaru, da se možete informisati i podsjetiti na ono što je na ekranu u nekom trenutku. Za svaki slučaj, ovo uputstvo će biti u nastavnim materijalima na sajtu, tako da ga možete presnimiti i imati na svom računaru.

Stvarni izgled web stranice na Vašem ekranu može se razlikovati od primjera iz ovog teksta, i može zavisiti i od postavki na Vašem računaru. Pažljivo pratite korake u datom redoslijedu i ne bi trebalo biti problema.

Proces samoregistracije

Za pristup kursevima potrebno je da kreirate korisnički račun. Ukoliko želite da samostalno kreirate korisnički račun na platformi, neophodno je da kliknete na tipku „Prijava" u gornjem desnom uglu.


registracija


U novootvorenom prozoru odaberite opciju „Kreiraj novi nalog".


registracija


Otvoriće Vam se forma za unos podataka korisničkog računa.


registracija1


Obavezna polja su označena crvenim zvjezdicama. Nakon što ste unijeli podatke vašeg korisničkog računa, kliknite na tipku „Kreiraj moj novi korisnički nalog".

Vaš korisnički račun je sada kreiran i sve što je preostalo jeste da ga administrator sajta odobri.

Nakon što administrator potvrdi Vaš nalog, dobit ćete mail sljedećeg sadržaja.


e-mail


Od ovog momenta, Vaš korisnički račun je aktivan, te se možete prijaviti na edukacijski portal koristeći podatke koje ste unijeli prilikom registracije.


registracija2

Odabir kursa

Da biste pristupili online kursevima na edukacijskom portalu potrebno je da odaberete opciju „Online kursevi" u horizontalnom meniju u gornjem dijelu stranice ili da kliknete na istoimenu tipku u središnjem dijelu stranice (prikazano na slici ispod).


pristup


Nakon što odaberete ovu opciju, otvoriće Vam se ekran kao na slici ispod. Kliknite na naziv kategorije „E-learning kursevi" da biste vidjeli listu kurseva koje sadrži.

kategorije


Otvoriće Vam se lista kurseva. Kursevima možete pristupiti klikom na njihove nazive.


kursevi2


Na sljedećem ekranu kliknite na tipku "Upiši me" da biste se upisali na kurs.


samostalni_upis


Pored naziva kursa može stajati tekst sa sažetim pojašnjenjem ili opisom kursa. Ukoliko nema teksta kliknite na sljedeću ikonicu infonakon čega će se prikazati opis kursa.

Klikom na željeni kurs pristupate prvoj strani kursa. Kurseve možete pretraživati radi bržeg pristupa. Unesite naziv kursa ili riječ iz naziva i kliknite dugme „Dalje".

pretraga


Osnovno kretanje i navigacija na stranici kursa

U ovome poglavlju ćemo govorit o izgledu i navigaciji samog kursa.

Na samom vrhu stranice, nalazi se naslov ili naziv kursa.


kurs1

Također na vrhu stranice, na desnoj strani, možete vidjeti da li ste prijavljeni i pod kojim korisničkim imenom. Klikom na polje "Odjava” daje Vam se mogućnost da se odjavite ukoliko to želite. Postoji nekoliko načina za kretanje po stranici kursa. Odmah ispod naziva kursa primijetiti ćete traku u kojoj se nalaze meniji kao na sljedećoj slici.Klikom na pojedine dijelove tekstualnih menija dobijate određene funkcije.

Početna strana vraća vas na početnu stranicu sajta za nastavu.

Kursevi Vas vode na izbor kursa.

E-learning kursevi je naziv kategorije u kojoj se kurs nalazi.

LU je skraćeni naziv kursa. Klikom na ovu opciju dobijate početnu stranicu kursa.

Ovaj prikazani primjer je samo dio mogućih permutacija ovog menija. Možete posmatrati tokom kretanja i pregledanja sajta kako se ovaj meni mijenja, kao i gdje ste trenutno pozicionirani na sajtu, te klikom na pojedine dijelove ovog menija mijenjate prikaz i poziciju u okviru sajta.

Tekstualni linkovi ovog tipa su česti kroz cijeli kurs i većina opcija i resursa se aktivira i prikazuje na ovaj način.

Kada se krećete po stranici kursa primijetiti ćete dijelove teksta koji mijenjaju boju kada se pokazivač miša nađe iznad tog dijela teksta. To su linkovi koji Vas klikom na njih vode na ono što je nazivom opisano. Moguće je kretati se po stranicama i resursima koristeći navigacijske dugmiće u Vašem web pretraživaču. Ovo je opcija, koja se zbog dinamičkog i promjenljivog sadržaja na sajtu (koji se na forumima može mijenjati iz sekunde u sekundu) ne preporučuje.


Pregled multimedijalnog sadržaja kursa


Pregledu multimedijalnog sadržaja kursa možete pristupiti klikom na tipku "START". Nakon što kliknete na tipku "START" u novom tabu Vašeg internet pretraživača će se otvoriti prozor kao na slici ispod.
Najveći dio korisničkog interfejsa zauzima ekran za pregled prezentacije.
U donjem dijelu se nalaze dugmad za manipulaciju i praćenje prezentacije.


tipke

Ukoliko imate potrebu da pojačate ili utišate zvuk prezentacije kliknite na dugme za određivanje jačine zvuka. Pomjerite klizni meni na željenu jačinu.


Traka za navigaciju prvenstveno služi da vizuleno prikaže vremenski tok prezentacije. Možete se vratiti ili pomjeriti unaprijed traku i tako pronaći željenu tačku na slajdu.
Koristite dugme pokreni/pauza kako bi zaustavili, odnosno pokrenuli prezentaciju.

Ukoliko želite da ponovo pregledate slajd kliknite dugme „Ponovi".

Druga karakteristična komponenta interfejsa jeste glavni meni. U glavnom meniju možete pronaći sadržaj modula, pojmovnik i napomene. Kliknite na navedene opcije kako biste pregledali njihov sadržaj
Na raspolaganju imate i opciju pretrage sadržaja modula.
Ukoliko u toku pregleda kursa želite napraviti zabilješku, to možete učiniti klikom na
tipku "Zabilješke" u gornjem desnom uglu prozora. Otvorit će Vam se prozor kao na slici ispod. U polju za unos teksta, unesite željenu zabilješku i kliknite na tipku "Sačuvaj" odnosno "Štampa", ako želite da odštampate istu.
Pregled ocjena ostvarenih na kursu

Da biste pregledali ocjene na kursu kliknite na opciju "Ocjene" u bloku "Administracija".Otvoriće Vam se ekran kao na slici ispod. Možete pregledati Vaše ocjene na kursu, odnosno procenat ukupno ostvarenog broja bodova.
Ispisivanje sa kursa

Svaki korisnik edukacijskog portala ima mogućnost ispisa sa kursa. Ispis se može izvršiti klikom na opciju "Ispiši me sa kursa" u bloku "Administracija".Sistem će zatražiti od Vas da potvrdite ispis. Ukoliko ste sigurni da se želite ispisati sa kursa kliknite na tipku "Nastavi". Ukoliko želite da odustanete od ispisa, kliknite na tipku "Odustani".